Fed nezmenil úrokovú sadzbu, ani program nákupu dlhopisov

02.05.2013 Celý región

Washington 2. mája (TASR) - Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, podľa očakávaní svoj kľúčový úrok tento mesiac nezmenil. A nezmenil ani program nákupu dlhopisov, konštatuje agentúra DPA a RTTNews.

Kľúčový úrok Fed zostal v pásme 0 % až 0,25 %. Fed vo svojom vyhlásení po skončení zasadania potvrdil, že výdavky domácností a firemné investície ďalej rastú a trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami ožíva. Dodal, že aj na trhu práce sa v uplynulých mesiacoch objavili nepatrné známky zlepšenia, ale nezamestnanosť je stále pomerne vysoká.

Strážcovia americkej meny sa preto rozhodli, že nebudú znižovať stimuly na podporu ekonomiky a mesačne investujú do nákupu dlhopisov 85 miliárd USD (65,02 eura), aj keď sa niektorí z členov Fed domnievajú, že banka si už "splnila svoju úlohu, čo sa týka podpory ekonomiky".

Fed očakáva, že hospodárstvo bude ďalej mierne rásť a miera nezamestnanosti bude postupne klesať. Centrálna banka sa zaviazala, že ponechá úrokové sadzby na mimoriadne nízkej úrovni dovtedy, kým nezamestnanosť v krajine neklesne na 6,5 %. Väčšina členov Fed sa domnieva, že to nebude skôr ako v roku 2015.

Na ilustráciu, v marci miera nezamestnanosti v USA klesla na päťročné minimum 7,6 % z februárových 7,7 %, stále sa však nachádza vysoko nad cieľovou hranicou Fed.
 

Vyberte región